ROZBOR SOUČASNÉHO STAVU KOMPLEXNÍ BEZPEČNOSTI VÝZNAMNÝCH OBJEKTŮ - Ulbrich, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Komplexní bezpečnost budov zvláštního významu s sebou nese nejrůznější pravidla a povinnosti, které je potřeba dodržovat. Tyto objekty hrají v celosvětovém měřítku nenahraditelnou roli. Jedná se o komplexy budov nebo jejich části, které zabezpečují elementární činnosti. Tyto aktivity zajišťují základní požadavky lidí, jako jsou dodávky energie, potravin nebo úkoly státní správy a další potřeby společnosti. Na druhé straně pomyslné mince je fakt, že tyto budovy jsou každodenně vystavovány nejrůznějším nežádoucím jevům, které narušují jejich funkce. Mezi nejčastější negativní jevy řadíme celosvětový problém zvaný terorismus. Teroristé používají nejrůznější sabotážní a bombové útoky, které zapříčiňují ztráty na životech a nevyčíslitelné materiální škody. Mezi další jevy patří přírodní hrozby, jako jsou například hurikány, povodně a mnohé jiné mimořádné události. K nejzákladnějším bezpečnostním opatřením, sloužícím k eliminaci a snížení následků těchto nežádoucích jevů, patří nejrůznější legislativní předpisy. Mezi základní zákony, které upravují jednu z oblastí komplexní bezpečnosti budov v České republice, je zákon o požární ochraně. Do problematiky protipožární ochrany zahrnujeme i další právní normy, jako jsou nejrůznější vyhlášky a nařízení. Mezi další oblasti komplexní bezpečnosti budov zvláštního významu, patři stavební a technické požadavky na konstrukce budov, zakotvené ve stavebním zákoně. V neposlední řadě velmi důležitá bezpečnostní opatření jsou různé činnosti, které zabezpečují záchranné a likvidační práce, tvoří základní metodiky pro úspěšnou evakuaci a mnohé další aktivity. Z technických a mechanických, fyzicky přítomných bezpečnostních zařízení v objektech zvláštního významu, můžeme jmenovat nepřeberné množství bezpečnostních prvků. Jedná se o nejrůznější protipožární zařízení, poplachové, monitorovací a informační systémy. Dále můžeme hovořit o ochranných prvcích, jako jsou režimová a kontrolní opatření při vstupu a pohybu v těchto významných objektech, různá zábranná zařízení a další bezpečnostní prvky a principy. V samotné výzkumné části této práce, bylo stanoveno několik cílů a hypotéz. Jednalo se o snahu naleznout odpověď na hypotetickou otázku, zda jsou v současné době nastavené principy v komplexní bezpečnosti významných budov dostačující. Dále se pak ze zjištěných skutečností pokusit o navrhnutí případných zlepšení a změn v oblasti komplexní bezpečnosti budov. Pro naplnění těchto úkolů byla použita metodika kvalitativního výzkumu formou techniky dotazování rozhovorů. Výzkumu se zúčastnilo celkem 10 respondentů, a to z oblasti, související s bezpečností budov. Ze zjištěných výsledků vyplynulo několik zásadních faktů. Velkým přínosem například bylo, že vytipovaní účastníci rozhovorů, uvedli nespočet zajímavých a inspirativních poznatků z oblasti komplexní bezpečnosti budov. Vyplynulo zde několik základních zjištění. Bezpečnostní prvky a principy jsou v současnosti dobře technicky řešeny, ale je zde mnoho faktorů, které toto tvrzení nepodporují. Jedná se například o velké finanční náklady na pořizování a servis těchto bezpečnostních opatření. Dále pak nepříliš velká činnost vrcholného managementu v oblasti bezpečnosti. Všechna tato zjištění vedou tedy k závěru, že v současné době komplexní bezpečnost budov zvláštního významu není dostačující. Řešením by podle mého názoru bylo, začít více mluvit o hrozících nebezpečích, jako je již zmíněný terorismus apod. Je potřeba si uvědomit fakt, že v dnešní době je bezpečnost velice nákladná, ale nesmírně důležitá. Bez směřování finančních prostředků do zajištění komplexní bezpečnosti budov, nelze dosáhnout tížených výsledků. Podceňováním bezpečnosti, se společnost vystavuje stále se zvyšujícím rizikům, která s sebou nesou závažné problémy.
The current standing analysis of the complete security by an important buildings.
Keywords: komplexní bezpečnost; budovy zvláštního významu; požární ochrana; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; complex security; buildings of special interest; fire protection; integrated rescue system; extraordinary event