Problematika sociálních lůžek ve zdravotnickém zařízení - Matějková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Současná nízká vybavenost Rokycanského regionu sociálními a zdravotními službami nemotivuje obec k tomu, aby se podílela na financování jednotlivých zařízení, přestože se nachází na jejich území a poskytuje služby jejím občanům. Vzhledem k sídelní struktuře na Rokycansku je zřejmé, že nemalou roli musí sehrát kraj, aby služby byly zajištěny i v malých obcích a okrajových částech regionu. Výše uvedené potvrzuje hypotézu 1. Sociální hospitalizace ve zdravotnickém zařízení je důsledkem nedostatečné vybavenosti místy domova důchodců a v rezidenčních zařízeních ústavní péče. Navrhuji zlepšení uspořádání sociálních a zdravotnických služeb o staré a zdravotně postižené občany v regionu SO ORP Rokycany, které spatřuji v dostupnosti sociálních a zdravotních služeb v celém regionu, ve zvýšení a rozšíření nabídky služeb, zejména v nestátním neziskovém sektoru a ve zvýšení kvality poskytovaných služeb. Rozsah sociální hospitalizace v podmínkách Rokycanské nemocnice, a.s. byl zjišťován v praktické části diplomové práce. Zpracováním praktické části diplomové práce a provedením sociálně demografické analýzy byly splněny oba cíle. Získáním základních dat a informací v průběhu sledování sociální péče ve zdravotnickém zařízení jednoznačně potvrzuje hypotézu 2: Úhrada za sociální hospitalizaci nepokrývá náklady na lůžko ve zdravotnickém zařízení, což přispívá k nepříznivé ekonomické situaci ve zdravotnickém zařízení. Nový zákon tuto problematiku financování sociálních lůžek neřeší. Zákon nedostatečně řeší podmínky komu příspěvek náleží, naopak zdravotnickému zařízení podmiňuje poskytování příspěvku uzavřením smlouvy. Důsledkem je opakovaná a dlouhodobá hospitalizace občanů, pobírajících příspěvek na péči. Myslím, že je nezbytné přijatý zákon 108/2006 Sb., o sociálních službách znovelizovat. Finanční otázku dlouhodobé hospitalizace ve zdravotnickém zařízení by pomohlo řešit navýšení bodového ohodnocení pro dlouhodobě ležící. Další řešení spatřuji v úpravě podmínek, které by jasně stanovovaly nárok vyplácení příspěvku na péči.
Problems of social sickbeds in health institutions
Keywords: Sociální hospitalizace; Sociální lůžka; Sociální péče; Sociální služby; Zdravotnické zařízení; Zákon 108/2006 Sb.; o sociálních službách; Social hospitalization; Social sickbeds; Social care; Social services; Health care institution; The Law 108/2006 Law Digest.; about social cervices