Ohrožené dítě v rodině - Jáchimová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá otázkou zanedbaných, týraných a zneužívaných dětí, které vyrůstají v nefunkčních rodinách. Cílem práce je popsat typy rodin, a to hlavně rodin, které neplní svoje základní funkce, a ve kterých dochází k zanedbávání, týráni nebo sexuálnímu zneužívání dětí. Na základě prostudované odborné literatury vysvětluji problém syndromu CAN, jaké děti se nejčastěji stávají obětí, a kdo se tohoto násilí na dětech dopouští, a jak tato traumata prožitá v dětství, dítě ovlivňují v jeho dalším životě. V praktické části, na případu ze svojí pedagogické praxe, popisuji specifické projevy chování sedmi sourozenců, kteří vyrůstali v nefunkční rodině a další životní osudy těchto dětí, jak je ovlivnilo dětství strávené v nefunkční rodině.
Endangered Child in Family
Keywords: dítě; rodina; výchova; syndrom CAN; zanedbání; týrání; sexuální zneužívání.; child; family; upbringing; CAN syndrome; neglect; child abuse; sexual abuse