Stavební řízení podle zákona č. 183/2006 Sb. - Bastlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce je charakteristika stavebního řízení podle právní úpravy ve starém stavebním zákoně č. 50/1976., ve znění pozdějších předpisů, jehož účinnost skončila k 31. 12. 2006 a následně v novém stavebním zákoně č. 183/2006 .Sb., ve znění pozdějších předpisů, účinného od 1. 1. 2007. V hlavní kapitole (oddíl šest) je konkrétní průzkum a analýza. Autor ji zaměřil na vytypovaný stavební úřad, včetně praktického příkladu novostavby rodinného domu. Přestupky proti stavebnímu řádu jsou zahrnuty do dalšího oddílu diplomové práce. Komparací s jiným členským státem EU (Slovenská republika) byl porovnán stavební zákon ČR a SR. Problematika stavebního řízení prošla v průběhu posledních let řadou významných změn. Tou hladní je vydání stavebního zákona ? zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování stavebním řádu, jenž nabyl účinnosti 1. 1. 2007. Záměrem této nové právní úpravy mělo být hlavně zjednodušení stavebního řízení. Avšak při detailnějším pohledu je celá řada změn v zákoně přinejmenším sporná, nebo došlo dokonce ke zkomplikování stávajícího postupu.
Construction, under Law No. 183/2006 Coll.
Keywords: územní řízení; stavební řízení; užívání staveb; územní plánování; Bulding Act; Construction Management; zoning; inspection of buildings