Adaptace seniorů v Domově pro seniory Horní Stropnice - Borovanská, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této bakalářské práce je adaptace seniorů v Domově pro seniory Horní Stropnice. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké faktory ovlivňují adaptační proces v domově pro seniory. V teoretické části jsou definovány pojmy stáří a stárnutí. Jsou zde vymezeny jak věkové hranice určující stáří, tak představen pohled společnosti na stáří včetně popisu biologických, psychologických a sociálních změn týkající se stárnutí. Dále se teoretická část zabývá potřebami a kvalitou života seniorů, péčí o seniory v rodině, ve zdravotnictví a nabízenými službami sociální péče. Nedílnou součástí této části je také definice adaptace a adaptačního procesu na stáří a na pobyt v domově pro seniory. Adaptační proces je ovlivněn nejen přípravou na stáří, ale i přístupem k aktivnímu stárnutí. Praktická část popisuje samotný výzkum, zvolenou strategii kvalitativního výzkumu, metodu dotazování a techniku polostrukturovaného rozhovoru s použitím návodných otázek. Výzkumný soubor byl určen záměrným účelovým výběrem, aby vybraný vzorek přesně odpovídal zaměření výzkumu. Pro zpracování získaných dat byla použita metoda trsů a třídění do kategorií dle tematické podobnosti. Zvolená metoda a technika výzkumu byla vybrána s ohledem na hlavní výzkumnou otázku, a to: Jaké faktory mají vliv na adaptaci seniorů v Domově pro seniory Horní Stropnice? Z provedeného výzkumu vyplývá, že velmi důležitou roli při adaptaci v domově pro seniory hrají 3 faktory. Za prvé jsou to vztahy, a to s rodinou seniora, časté kontakty s ní a její podpora, dále vztahy s personálem domova, jejich vstřícnost a ochota. Za druhé je to psychický stav klienta, jeho osobnostní nastavení a přístup k životu a stáří, současně také dobrovolný souhlas s umístěním do domova pro seniory a možnost osobní spirituality. A za třetí se na úspěšné adaptaci podílí také prostředí domova pro seniory, jeho vnitřní i vnější prostředí a okolí.
The Adaptation of Seniors in the Home for Elderly Horní Stropnice
Keywords: Stáří; stárnutí; senior; domov pro seniory; adaptace; adaptační proces; sociální služby; Age; Ageing; Senior; Home for Elderly; Adaptation; Adaptation Process; Social Services