Močová inkontinence žen - Brabcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Močová inkontinence neboli nechtěný únik moči je pro ženu velice stresující stav. Příčina může být různá. Incidence močové inkontinence je vysoká, uvádí se, že každá druhá žena ve vyšším věku udává problémy s udržením moči. V teoretické části bakalářské práce je zpracován ucelený přehled o močové inkontinenci, jejího rozdělení, diagnostiky. Dále se teorie zaměřuje na způsoby léčby močové inkontinence a psychosociální dopady na život ženy. Výzkumná část práce je provedena kvalitativní metodou šetření formou polostrukturovaných rozhovorů ze 6 respondentkami trpících močovou inkontinencí. Cílem šetření bylo zjistit, jak jsou ženy s močovou inkontinencí informované o tomto onemocnění a kdo jim potřebné informace podává a dále pak zjistit, jaký je dopad problému s únikem moči na psychosociální stránku života žen.
Urinary incontinence of women
Keywords: močová inkontinence; žena; edukace; porodní asistentka; informace.; urinary incontinence; woman; education; midwife; information.