Standardní laboratorní biotesty účinnosti entomoparazitických hlístic - Trnková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
V této práci byla testována účinnost entomoparazitických hlístic (EPN) z čeledi Steinernematidae za různých laboratorních podmínek. Porovnávána byla virulence druhů Steinernema arenarium, S. carpocapsae a S. feltiae vůči čtvrtému instaru larev zavíječe voskového Galleria mellonella a potemníka moučného Tenebrio molitor. U prvního biotestu byly navozeny standardní podmínky (teplota 25°C a vlhkost 12,5 %). Druhý typ biotestu byl zaměřen na vliv teplot 10, 15 a 25°C na infektivitu S. feltiae a S. carpocapsae. V třetím typu biotestu byl zkoumán vliv nižší vlhkosti a následné rehydratace na infektivitu hlístic.
Standard bioassay of the efficacy of entomoparazitic nematodes
Keywords: Steinernema arenarium; Steinernema carpocapsae; Steinernema feltiae; účinnost; biotest; Steinernema arenarium; Steinernema carpocapsae; Steinernema feltiae; efficacy; bioassay