Vybrané techniky monitorace v intenzivní péči v historickém kontextu - Knajzlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce přibližuje pohled na vývoj vybraných monitorovacích technik základních životních funkcí v historické návaznosti. Ze sledovaných veličin zahrnuje tato práce měření srdeční činnosti, krevního tlaku, tepu, dýchání a tělesné teploty u dospělých pacientů v intenzivní péči v historickém kontextu. Jedná se o teoretickou diplomovou práci, která je rozdělena do několika kapitol, které popisují historii ošetřovatelství, pohled na neodkladný stav v časovém sledu, na intenzivní péči a vývoj monitorace základních životních funkcí v intenzivní péči v historickém kontextu po současnost. V první části této historické práci jsou popsány počátky ošetřovatelství. Jeho vlastní vznik a vývoj, až pohled do dnešní doby. Prestiž povolání sestry je vytvářeno společností. Ve vedoucích postavení v medicíně dříve dominovali muži, v ošetřovatelské péči ženy. Vyvážený vztah mezi sestrou a lékařem byl a je i nyní velice důležitý. Další část je věnována vývoji intenzivní péče a současně vývoji role sestry na těchto odděleních. Historický vývoj intenzivní péče vedl k novým partnerským vztahům mezi lékařem a sestrou. Vzniklo neznámé prostředí, ve kterém bylo potřeba pečovat o pacienty v kritickém stavu. Tato nová role pro sestru vedla k navyšování kompetencí, bylo potřeba zvýšit edukační činnost, která se zaměřila na oblast intenzivní péče. Pohled na neodkladný stav popisován jako stav, při kterém je ohroženo zdraví a život postižené osoby a to bezprostředně. Tyto neodkladné stavy daly za vznik prvních intenzivních lůžek. Dále je popsán vývoj veškerých monitorovacích technik po současnost, ošetřování monitorovací techniky, ale i negativa spojená s monitorovací technikou. Diplomovou práci bude možné využít jako náhled na měnící se ošetřovatelskou péči v kontextu se změnami monitorovacích technik v intenzivní péči.
Selected technology monitoring in intensive care in a historical context
Keywords: Historie ošetřovatelství; intenzivní péče; monitorovací technika; srdeční činnost; krevní tlak; pulz; tělesná teplota; dýchání; History of nursing; intensive care; monitoring technology; cardiac activity; blood pressure; pulse; body temperature; breathing.