Cvičení na velkém míči a jeho vliv na zdraví žen ve věkové kategorii 30-45 let - Klimešová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na zjištění vlivu cvičení na velkém míči na zdraví žen. Úvodem se zamýšlí nad pojmem zdraví, vlivem pohybu na zdraví a faktory, kterými lze zdraví ovlivnit. Jsou zde popisovány příčiny vzniku svalové dysbalance a jejího odstranění pomocí balančních cvičení, mezi které patří i cvičení na velkém míči. Na tuto úvodní část navazuje historie vzniku cvičení na velkém míči a současné možnosti jeho použití. V praktické části popisuji použitá antropometrická měření (BMI, WHR), hodnocení držení těla podle Matthiase a dotazník k vyhodnocování krátkodobých afektivních a emočních stavů (POMS). Měření bylo provedeno u experimentální skupiny cvičících žen a kontrolní skupiny necvičících žen. Úvodní měření bylo provedeno před zahájením intervenčního programu, závěrečné měření po jeho ukončení. Intervenční program byl sestaven na období 12 týdnů, obsahoval kompenzační a balanční cvičení na velkém míči. Naměřené hodnoty byly zpracovány do tabulek a porovnány v grafech. Cílem práce bylo objektivizovat změny měřených hodnot vlivem cvičení na velkém míči. Ze změn měřených hodnot lze nepřímo usuzovat i na změny zdravotního stavu.
ercise and its influence on the health of women aged 30-45 years
Keywords: antropometrické měření; balanční cvičení; cvičení na velkém míči; intervenční program; svalová dysbalance; zdraví; Anthropometric measurement; balance exercise; ball exercise; health; intervention programme; muscular disbalance