Posouzení silničního stromořadí jako významného ekologického a krajinného prvku - Součková, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá silničním stromořadím, jeho historií, současností, stávající druhovou skladbou a její vhodností. Vychází z protichůdných názorů dvou zájmových skupin na vhodnost stromů podél komunikací. Z dopravního hlediska je stromořadí pevnou překážkou u komunikací, z krajinářského a ekologického hlediska pak významný krajinný prvek a ekosystém. Práce se zabývá pohledy obou stran. Definuje vlastnictví silničních stromořadí dle zatřídění komunikací a příslušné dotčené orgány státní správy. Uvádí normy pro výsadbu stromů podél komunikací a vysvětluje problémy, které při nové výsadbě mohou nastat. Zabývá se stávajícím druhovým složením alejí a shrnuje současné trendy vhodných dřevin při zakládání nových stromořadí. Na konkrétní aleji Nakolice ? Vyšné, která má statut významného krajinného prvku, je zdokumentována jeho druhová skladba a rozmístění. Je konkrétně uveden způsob údržby při zajišťování průjezdného profilu a legislativní postup mezi správcem a státní správou při žádosti o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les.
Assessment of road alley as a significant ecological and landscape element.
Keywords: stromořadí; krajina; bezpečnost; komunikace; údržba; trees; landscape; security; communications; maintenance