Obraz ženy v díle Benoîte Groultové - Jelínková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání vlivu života a feministických postojů na literární tvorbu francouzské spisovatelky Benoîte Groultové. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V Teoretické části je periodizován a popsán vývoj feminismu ve Francii. Dále životopis Benoîte Groultové, počátky její spisovatelské dráhy a vztah Groultové k feministickému dění Francie druhé poloviny 20. století. Praktická část je zaměřena na vlastní analýzu dvou děl Benoîte Groultové. Soustředí se především na charakteristiku hlavních ženských postav a jejich vztahů s okolím. Prostřednictvým analýzy zjistíme, jestli a jakým způsobem se feministické postoje Groultové odráží v její tvorbě a do jaké míry jsou inspirované jejím životem.
Image of woman in the novels of Benoîte Groult
Keywords: Benoîte Groultová; feminismus; historie feminismu ve Francii; feminismus v literatuře; genderové pole; emancipace; Benoîte Groult; feminism; history of feminism in France; feminism in literature; gender roles; emancipation