Kolektivizace zemědělství na Třeboňsku - Dundová, Iva (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem kolektivizace zemědělství na Třeboňsku v období 1948-1960. Důraz je kladen na přiblížení regionálních aspektů v tomto regionu. Práce je rozdělena do dvou částí. Nejdříve je čtenář obeznámen s procesem kolektivizace zemědělství v Československu. Tato část charakterizuje zemědělskou politiku KSČ, Jednotná zemědělská družstva a představuje hlavní etapy procesu. V druhé části jsou vylíčeny regionální specifika kolektivizace v okrese Třeboň. Součástí práce je případová studie v obci Břilice. Závěrečná kapitola se věnuje důsledkům kolektivizace demonstrovaných na případové studii.
Collectivization of agriculture in the Třebon region
Keywords: Kolektivizace; Kulak; Třeboňsko; Jednotné zemědělské družstvo; Perzekuce; Collectivization; Kulak; Třeboň region; United Agricultural Cooperative; Persecution