Počátky teologie a teologické antropologie v díle Caecilia Firmiana Lactantia - Doskočil, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato disertační práce si klade za cíl poukázat na Lactantiovo místo mezi ostatními autory křesťanského starověku a pokusit se analyzovat a zhodnotit jeho názory na vybraná teologická témata. V první dvě kapitoly sumarizují dostupné poznatky o Lactantiově životě a začleňují jeho dílo do kontextu raně křesťanské literatury. Další část je věnována myšlenkovým východiskům autorova teologického uvažování a jeho apologetické metodě. Všímá si především jeho vztahu k antické kultuře. Těžiště práce spočívá ve zhodnocení Lactantiových názorů na vybraná teologická témata, jimiž jsou: nauka o jediném Bohu, nauka o stvoření, christologie, soteriologie, eklesiologie, eschatologie a antropologie. Práce si všímá zejména prolínání antického a křesťanského myšlenkového světa v Lactantiových teologických úvahách.
Beginnings of Theology and Theological Anthropology in the Works of Caecilius Firmianus Lactantius
Keywords: Lactantius; apologetika; raná křesťanská literatura; antická kultura; dějiny teologie; Lactantius; apologetics; early Christian literature; ancient culture; history of theology