Biologie, výskyt a regulace chundelky metlice v pěstovaných plodinách - Orna, Vítězslav (Jihočeská univerzita, 2014)
V posledních desetiletích se na našich polích výrazně snížil počet plevelných druhů. Lehce hubitelné a citlivé druhy byly pomocí herbicidů a agrotechnických opatření téměř vyhubeny. Jejich místo zaujaly odolné druhy, které dělají zemědělcům mnohem větší problémy. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl v provozních podmínkách založit pokus, ve kterém jsem sledoval výskyt plevelných druhů rostlin na jednotlivých lokalitách. Zvláště jsem se zaměřil na chundelku metlici a to na její výskyt, regulaci, rozšíření a citlivost nebo odolnost k určitým herbicidním přípravkům. Účinnost testovaných kombinací herbicidů vyšla statisticky významná u chundelky metlice i ostatních plevelů (P 0,05). Výjimkou byl pýr plazivý, kde se účinnost těchto přípravků neprokázala, podobně jako u vikve ptačí, hluchavky nachové, svízele přítuly a kakostu maličkého (P > 0,05). Pouze pýr plazivý se však z těchto neprůkazně reagujících plevelů vyskytoval hojněji. Z výsledků experimentů se jako nejúčinnější herbicidní kombinace při likvidaci chundelky metlice ukazaly kombinace Sumimax + Glean, Cugar Forte + Glean + Dural a Cugar Forte + Logran. Všechny tyto herbicidní kombinace prokázaly 100% účinnost na chundelku metlici. Zbývající kombinace nedosahovaly 100 % úspěšnosti. Rapsan + Command+ Grounded 89 %, Sumimax + Logran 91 % a Butisan+ Clomate+ Grounded 67 %. Z výsledků práce vyplývá, že chundelka metlice je k některým herbicidním kombinacím citlivější a může být úspěšně na polích redukována. Naopak k některým účinným látkám byla chundelka metlice odolnější. Z tohoto hlediska je velmi důležité zvolení správných herbicidních kombinací do budoucích let.
Biology, occurrence and regulation Apera spica-venti tufted crops grown.
Keywords: chundelka metlice; plevel; herbicid; aplikace herbicidů; regulace plevelů; silky bent grass; weeds; herbicide; herbicide application; regulation of weeds