Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků - Kopecká, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo doporučení návrhů na zlepšení informovanosti spotřebitelů o povinných údajích na obalech potravinářských výrobků s využitím výsledků z terénního výzkumu. V teoretické části byla vysvětlena klíčová slova a zabývala se povinnými údaji a jejich významem na obalech potravinářských produktů. Některé z informací uváděné na obalech jsou povinné a některé jsou dobrovolné. Práce také vysvětluje, proč je důležité věnovat těmto údajům pozornost. V praktické části práce přináší přehled, jak spotřebitelé vnímají tyto údaje a jejich důležitost, o které údaje se nejvíce zajímají a zda se zajímají o složení potravinářských produktů. Dále práce zkoumá, zda se spotřebitelé zajímají o přídatné látky a proč. Dále se zabývá tím, zda si spotřebitele dohledávají další informace o potravinářských produktech a kde. Nakonec jsou v práci uvedeny dva návrhy na zlepšení informovanosti spotřebitelů.
Mandatory information on food packaging
Keywords: Obal potravin; povinné informace; dobrovolné informace; spotřebitel; Food packaging; mandatory information; voluntary information; consumer