Social, economic, and environmental impact of high-speed rails in the Czech Republic: Expected impacts of high-speed rails on the Ústí nad Labem region - Toms, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Uvedení prvních vysokorychlostních tratí do provozu ve druhé polovině 20. století nejen vdechlo nový život ustupující železnici, ale tento dopravní mód se stal páteří dopravy v mnoha vyspělých státech po celém světě. Mezi jeho největší výhody patří jak minimální dopad na životní prostředí, tak i související socio-ekonomické přínosy. Tato diplomová práce přibližuje problematiku vysokorychlostních tratí v severočeském Ústeckém kraji a zabývá se očekávanými dopady nové infrastruktury jak z pohledu obyvatel a cestujících, tak z pohledu expertů, kteří mají plánování a budování vysokorychlostních tratí v ČR na starosti.
Social, economic, and environmental impact of high-speed rails in the Czech Republic: Expected impacts of high-speed rails on the Ústí nad Labem region
Keywords: vysokorychlostní trať; VRT; Česká republika; Ústecký kraj; sociálně-ekonomický; environmentální; dopad; high-speed line; HSL; Czech Republic; Ústí nad Labem Region; socio-economic; environmental; impact