Online konferenční systém založený na HTML5 - Dušek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
HTML5 technologie umožňuje v prostředí prohlížeče přistupovat k zařízením jako je webkamera či mikrofon. Bakalářská práce se zabývá využitím těchto prostředků pro jejich přenos napříč internetovou sítí v reálném čase v prostředí webového prohlížeče. Základem práce je analýza současných webově založených online konferenčních systémů. V rámci této analýzy budou zjišťovány jejich parametry a použité technologie pro přenos multimediálních dat. Získané informace poslouží dále pro návrh vytvářeného konferenčního systému. V návaznosti na tuto problematiku následuje detailní analýza možností HTML5 technologií pro přenos audio a video mezi klientskými zařízeními v reálném čase. V rámci praktické části práce bude sestaven na základě vytvořené analýzy prototyp online konferenčního systétmu založeného na HTML5 technologiích. Ten umožní vytváření konferenčních místností, které budou zajišťovat audiovizuální komunikaci a poskytnou online chat mezi účastníky místnosti. Vytvoření systému zahrnuje jeho návrh, implementaci, následně nasazení a testování. Bude vytvořen s ohledem na přístupnost z mobilních zařízení.
Online conference system based on HTML5
Keywords: Webově založený konferenční systém; HTML5; WebRTC; Peer-to-peer síť; Audio a video streamování; RTCPeerConnection; MediaStream; Web based conference system; HTML5; WebRTC; Peer-to-peer network; Audio and video streaming; RTCPeerConnection; MediaStream