Fenomén prostituce jako sociálně-patologický jev a možnosti její regulace de lege ferenda - Willfurthová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem předkládané bakalářské práce s názvem Fenomén prostituce jako sociálně-patologický jev a možnosti její regulace de lege ferenda je zanalyzovat a porovnat českou právní úpravu týkající se prostituce se sousedními státy. Dalším cílem je zjistit názory studujících sociálních oborů na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a studujících Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice na problematiku prostituce a její regulaci a identifikovat mezi nimi rozdíl. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části je nejprve vymezena definice prostituce, dále historický vývoj prostituce a dělení prostituce. Dále je v teoretické části vymezena definice regulace a uvedeny tři základní politické přístupy k řešení prostituce. V závěru teoretické části je uveden současný stav prostituce v České republice. Konkrétně jak se historicky vyvíjela právní úprava prostituce a jaké byly v minulosti předložené návrhy na regulaci prostituce. Poté byla vymezena současná právní úprava prostituce. Výzkumná část je rozdělena na dvě části. V první části byla pro sběr dat použita kvalitativní strategie. Metoda sběru dat byla v první části provedena obsahovou a komparativní analýzou. Zdrojem dat jsou v první části zákony, vyhlášky, nařízení vlády a jiné právní normy jednotlivých zvolených států. Dále byly zdrojem publikace od organizací zabývající se prostitucí jednotlivých zvolených států, data z odborných sborníků, časopisů a knih. Druhá část je založena na kvantitativním výzkumu. Metoda sběru dat byla provedena dotazováním na základě vlastního dotazníku. Dotazník bych utvořen z uzavřených otázek. V rámci výzkumu byly stanovené tyto výzkumné otázky a hypotézy: V1: Jaký přístup uplatňují sousední země v oblasti právního řešení prostituce? V2: Jak se staví studující sociálních oborů na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a studující Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice k regulaci prostituce? H1: Studující sociálních oborů ZSF JU a studující SZŠ A VOŠZ ČB se statisticky významně liší v preferenci přístupu státu k sex byznysu. Kvalitativním výzkumem bylo zjištěno, že východní sousední země zaujímají stejný, tedy aboliční přístup, jako my. Naopak západní země mají odlišný a pokrokovější přístup v oblasti právního řešení prostituce. Kvantitativním výzkum bylo zjištěno, že neexistuje statisticky významný rozdíl v preferovaném přístupu státu k sexbyznysu mezi studujícími ZSF a SZŠ a VOŠŽ ČB.
The Phenomenon of Prostitution as a Social-Pathological Phenomena and Possibilities of Its Regulation de Lege Ferenda
Keywords: Prostituce; regulace; obchod s lidmi; kuplířství; trestní zákoník; Prostitution; regulation; human trafficking; pimping; the Criminal Code