Regenerace genových zdrojů ovocných dřevin v CHKO Kokořínsko - Bašová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Staré a krajové odrůdy jsou nejenom kulturním dědictvím, ale zvyšují biodiverzitu v kulturní krajině. Jsou odrazem jedinečnosti místních přírodních podmínek a některé z nich lépe odolávají chorobám a škůdcům. Jako vysokokmeny mají významnou krajinářskou a estetickou hodnotu. Ovocné sady jsou jednou z kultur, které významně ovlivňují tvorbu krajiny. Cílem práce bylo vytvoření plánu pro založení genofondové plochy a vytvoření dokumentace genofondové plochy. Součástí práce je i vyhodnocení okolností ovlivňujících záměr regenerace genových zdrojů ovocných dřevin starých a krajových odrůd v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. Kromě vytvoření dokumentace genofondové plochy a vytvoření plánu výsadby byl v roce 2018 také založen extenzivní sad, pro výsadbu byly použity staré odrůdy ovocných dřevin.
Regeneration of fruit tree gene resources in the Kokořínsko Protected Landscape Area
Keywords: staré odrůdy; biodiverzita v sadu; genofondová plocha; old varieties; biodiversity in the orchard; gene pool area