Porovnání opotřebení renovovaných pracovních orgánů kypřiče Kverneland CLC a jejich ekonomické zhodnocení - Holeček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá odlišnostmi různých druhů pracovních orgánů kypřiče Kverneland CLC Pro. V konkrétních podmínkách zemědělského podniku v ČR porovnává běžné otočné dláto, karbidové dláto, dláto systému Knock-on a renovované dláto. V úvodu práce se nachází obecný přehled vlastností půdy, následuje přehled různých způsobů zpracování půdy, se kterými souvisí i různé metody zakládání porostů. Dále jsem shrnul jednotlivé druhy podmítačů a kypřičů, následuje přehled druhů opotřebitelných orgánů s jejich výhodami a nevýhodami. V praktické části práce se nachází sledování životnosti porovnávaných technologií, časová náročnost na jejich výměnu, náklady na jejich pořízení a celkové ekonomické zhodnocení.
Comparison of the wear of the renovated working tools of Kverneland CLC and their economic evaluation
Keywords: kypřič; dláto; karbid; Knock-on; Kverneland CLC; životnost radliček; tiller; tine; carbide; Knock-on; Kverneland CLC; tine lifetime