Aleš Najbrt a jeho místo v českém grafickém designu - Soukupová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se skládá z části teoretické a praktické. Teoretická část se věnuje zejména osobnosti českého grafického designéra a typografa Aleše Najbrta, zvláště jeho přínosu pro český grafický design, a zasazuje ho do dobového kontextu. Dále pojednává o stručné historii grafického designu se zaměřením na plakát jako formu propagační grafiky. Třetí kapitolou této části je pak historie české typografie od šedesátých let dvacátého století. Praktickým výstupem bakalářské práce je tvorba autorského písma a následně jeho vzorové užití na plakátu. Praktická část obsahuje především popsané postupy tvorby fontu a propagačního plakátu.
Aleš Najbrt and his standing in Czech graphic design
Keywords: Najbrt; typografie; písmo; grafický design; plakát; Najbrt; typography; font; graphic design; poster