Sledování životaschopnosti fytopatogenních bakterií po ošetření nízkoteplotním plazmatem - Zemanová, Marta (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na sledování životaschopnosti fytopatogenních bakterií po ošetření nízkoteplotním plazmatem. K ošetření bakterií byl použit přístroj Gliding Arc. Vyhodnocení bylo prováděno pomocí chemické reagencie PrestoBlue s následným spektrofotometrickým vyhodnocením a výpočtem CFU/ml z regresní rovnice odvozené z kalibrační křivky. Byl prokázán vliv nízkoteplotního plazmatu na životaschopnost fytopatogenních bakterií. Na ošetření nízkoteplotním plazmatem byly nejcitlivější gramnegativní bakterie Erwinia amylovora a Rahnella aquatilis patřící do čeledi Enterobacteriaceae. Nižší citlivost na ošetření nízkoteplotním plazmatem vykazovali zástupci grampozitivních bakterií. Rovněž byla navržena vhodná metodika k ošetření fytopatogenních bakterií nízkoteplotním plazmatem za atmosférického tlaku.
Monitoring of phytopathogenic bacteria viability after low-temperature plasma treatment
Keywords: nízkoteplotní plazma; Gliding Arc; fytopatogenní bakterie; PrestoBlue; resazurin; počet kolonií (CFU); low-temperature plasma; Gliding Arc; phytopatoghenic bacteria; PrestoBlue; resazurin; colony forming units (CFU)