Neziskový sektor a dobrovolnictví na lokální úrovni - Třebíč - Nesibová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce má charakter případové studie, která je zaměřena na dobrovolnictví ve vybraném městě. V práci je využito kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Při kvalitativním šetření dochází ke vzájemnému sblížení s konkrétní situací. Můžeme tak lépe pochopit a zmapovat danou situaci, názory, postoje. Informace byly získány formou semistandardizovaných rozhovorů s dobrovolníky v organizaci. Pro zjištění informovanosti veřejnosti na téma dobrovolnictví bylo zvoleno kvantitativní šetření, formou dotazníkového šetření v daném městě. V kvalitativním výzkumu bylo využito předem připravených otázek, které mohly být během rozhovoru i rozšířeny např. o doplňující otázky. Rozhovory byly prováděny s dobrovolníky ve spolku Střed, který má sídlo v Třebíči. Informanty výzkumu se staly čtyři dobrovolnice této organizace. Dotazníkové šetření probíhalo ve městě Třebíč. Dotazník byl písemný a měl uzavřené a polozavřené otázky. Bylo rozdáno 120 dotazníků a z 50 vrácených dotazníků byly vypracovány grafy o znalostech občanů na téma neziskové organizace. Hlavním cílem bakalářské práce bylo objasnit úlohu dobrovolnictví v podmínkách městské komunity, jaká je motivace dobrovolníků k vykonávání této činnosti a jakou zkušenost má s dobrovolnictvím běžná populace dospělých občanů.
Volunteering and voluntary sector at local level - Třebíč
Keywords: Neziskové organizace; dobrovolnictví; spolek Střed; rozhovory; dotazníky; motivace; respondent; informant.; Nonprofit organizations; voluntary; nonprofit organization Střed; interviews; questionnaires; motivation; respondent; informant.