Genetický screening dominantních supresorů adgf-a mutantního fenotypu u drozofily - Hartmann, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Extracelulární adenozin je důležitou signální molekulou mnoha fyziologických procesů. Pokud není jeho hladina řádně regulována, dochází k různým onemocněním, např. k těžké kombinované imunodeficienci. Pro zkoumání účinků zvýšené hladiny extracelulárního adenozinu byl na octomilce vytvořen genetický model s mutovaným genem pro ADGF-A (Adenosine Deaminase-related Growth Factor A), jenž má hlavní adenozin deaminázovou aktivitu. Tato práce navazuje na rozsáhlý screening dominantních supresorů adgf-a mutantního fenotypu a podrobněji zkoumá 3 oblasti, které podle tohoto screeningu dominantní supresory obsahují.Extracelulární adenozin je důležitou signální molekulou mnoha fyziologických procesů. Pokud není jeho hladina řádně regulována, dochází k různým onemocněním, např. k těžké kombinované imunodeficienci. Pro zkoumání účinků zvýšené hladiny extracelulárního adenozinu byl na octomilce vytvořen genetický model s mutovaným genem pro ADGF-A (Adenosine Deaminase-related Growth Factor A), jenž má hlavní adenozin deaminázovou aktivitu. Tato práce navazuje na rozsáhlý screening dominantních supresorů adgf-a mutantního fenotypu a podrobněji zkoumá 3 oblasti, které podle tohoto screeningu dominantní supresory obsahují.
Genetic screening for the dominant suppressors of adgf-a mutant phenotype in Drosophila
Keywords: Drosophila; drozofila; adenozin; extracelulární adenozin; adgf-a; adenozin deamináza; ADA; genetický screening; deleční screening; Drosophila; fruit fly; adenosine; extracellular adenosine; adgf-a; adenosine deaminase; ADA; genetic screening; deletion screening