Pohádky Elišky Krásnohorské - Metelcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je vytvořit bibliografii pohádek E. Krásnohorské, následně zmapovat dobový ohlas a literárněhistorické hodnocení jevu. Vlastní analýzou jsem stanovila typ pohádek Krásnohorské, a to porovnáním s normami pohádky folklórní (na základě metodologie Proppovy) a dále srovnala Krásnohorskou s předními českými pohádkáři - Erbenem a Němcovou a dále pak s dánským pohádkářem H. Ch. Andersenem.
The fairytales of Eliška Krásnohorská
Keywords: pohádky; Eliška Krásnohorská; analýza; K. J. Erben; Božena Němcová; fairy tales; Eliška Krásnohorská; analysis; K. J. Erben; Božena Němcová