Nástup žen do zaměstnání po rodičovské dovolené - Michalcová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou nástupu žen do zaměstnání po rodičovské dovolené. Teoretická část popisuje význam rodiny a zaměstnání pro člověka. Zaměstnanost žen z historického i současného hlediska, rodinnou politiku se zaměřením na mateřskou a rodičovskou dovolenou. Dále představuje systém služeb péče o děti do šesti let věku. A navrhovaná opatření ze strany státu při slaďování rodiny a zaměstnání. Cílem praktické části práce je vyhodnocení výsledků anketního šetření, jehož výzkumným vzorkem byly ženy matky, které umísťují své dítě do předškolních institucí. Výzkum probíhal na přelomu února a března roku 2013 v mateřských školkách na Strakonicku. Cílem výzkumu bylo zjistit, co ovlivňuje nástup žen do zaměstnání po rodičovské dovolené. Dílčí cíle zjišťovaly, jaké instituce matky pro své děti nejčastěji využívají a zda by matky uvítaly možnost rozšíření jeselských zařízení.
Women and their return to work after parental leave
Keywords: rodina; zaměstnanost žen; předškolní instituce; rodinná politika; mateřská a rodičovská dovolená; opatření ke sladění práce a rodiny; family; employment of women; pre-primary school institutions; family policy; maternity and parental leave; measures for family and career balance