Komunikace na porodním sále - Melíšková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Vzhledem k tomu,jak je období těhotenství a porodu významné pro ženu,je důležitost komunikace zásadním bodem, který přispívá ke zdárnému průběhu a zvládnutí tohoto nelehkého období. Vhodně vedená a správná komunikace je prevencí nepochopení a následného nedorozumění mezi klientem a zdravotníkem. Všichni máme potřebu komunikovat, zvláště, jsme-li ve zdravotnickém zařízení a čekáme ze strany zdravotníků slova vysvětlení, povzbuzení a útěchy. Teoretická část práce se zabývá komunikací porodní asistentky s rodičkou. Obecná část shrnuje komunikaci na porodním sále a uvádí také bolest a předporodní přípravu, činitele, které ovlivňují komunikaci. Hlavními cíly práce bylo zjistit, jaký vliv má předporodní příprava na komunikaci rodičky a zdravotnického personálu v průběhu porodu, dále zjistit, zda jsou porodní asistentky u rodiček schopny adekvátně reagovat na stavy provázející porod, a zda je zvládání komunikace s rodičkami podmíněno zkušenostmi porodních asistentek. Na základě provedeného výzkumu se podařilo cíle splnit. Pro výzkumnou část bakalářské práce byla vybrána forma kvalitativního výzkumu, metoda rozhovoru. Rozhovor byl uskutečněn s osmi porodními asistentkami, z nichž čtyři pracovaly déle jak deset let na porodním sále, a ostatní porodní asistentky měly praxi na porodním sále jeden rok. Dále rozhovor probíhal s osmi rodičkami druhý den po porodu. Čtyři z nich rodily poprvé a čtyři počtvrté. Rozhovor byl sestaven tak, abychom si mohli odpovědět na výzkumné otázky: 1. Jak hodnotí porodní asistentky vliv předporodní přípravy na komunikaci s rodičkami v průběhu porodu? Na tuto otázku odpověděly porodní asistentky převážně kladně. Rodičky s předporodní přípravou komunikují lépe, mají více znalostí a dovedností. 2. Jak rodičky vnímají komunikaci na porodním sále? Rodičky vnímají komunikaci od prvního kontaktu na porodním sále pozitivně, vyzdvihují především ochotu, trpělivost, zájem, profesionalitu a lidský přístup zdravotnického personálu. 3. Mají porodní asistentky dostatek znalostí a zkušeností s komunikací na porodním sále? Porodní asistentky s délkou praxe deset a více let mají dostatek znalostí a zkušeností, porodním asistentkám s roční délkou praxe na porodním sále zkušenosti chybí. Tato práce se pokusila nastínit problematiku komunikace v porodní asistenci. Může být určena jak studentkám a medikům tohoto oboru, tak porodním asistentkám a lékařům k nahlédnutí a posouzení komunikačních schopností a dovedností a jako zdroj informací ke zlepšení komunikace v porodní asistenci.
Communication in the Birth Suite.
Keywords: Komunikace; Porodní sál; Porodní asistentka; Rodička; Žena; Communication; Birth Suite; Delivery Nurse; Woman in labor; Woman