Vliv antiparazitálních koupelí ryb na hematologické a biochemické ukazatele - Mecko, Jozef (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv vybraných antiparazitálních koupelí na zvolené biochemické a hematologické ukazatele v krvi u ryb. Na podkladě zjištěných výsledků pak upřesnit popřípadě doplnit aplikační schéma testovaných látek a tyto úpravy zdůvodnit.Byl proveden test vyhodnocení vlivu kyseliny peroctové (KPO) na plůdek kapra obecného (šupinaté a lysé formy) pomocí hematologických a biochemických ukazatelů a na podkladě histopatologického vyšetření kůže.Kapr obecný byl vystaven koncentracím 1 mg?l-1 a 2 mg?l-1 KPO. Po 3 dnech aplikace byla rybám odebrána krev a byly stanoveny hematologické a biochemické ukazatele. Dále byl rybám odebrán vzorek kůže se svalovinou a odeslán na histopatologické vyšetření na VFU Brno. Na základě dosažených výsledků byla zjištěna vyšší citlivost lysé formy kapra k aplikaci KPO. Veškeré zjištěné změny hematologických a biochemických ukazatelů se však stále pohybovaly ve fyziologickém rozmezí a lze tedy konstatovat, že testované aplikační schéma KPO nemá výraznější negativní vliv na zdravotní stav ryb.
Influence of antiparasitic baths of fish on haematological and biochemical indicators
Keywords: kapr obecný; krevní plazma; persteril; kyselina peroctová; histopatologické vyšetření; common carp; blood plasma; persteril; peracetic acid; histopathological examination