Současná úroveň sociálních služeb, srovnání s právní úpravou po 1.1.2007. - Serbusová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
''Před zákonem jsou si všichni rovni'' a to od 1. ledna 2007 platí i na poli sociálních služeb, jelikož po mnoha letech přípravy nabyl účinnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Schválení tohoto zákona je průlomovým momentem jak pro sociální pracovníky, poskytovatele sociálních služeb, tak i pro samotné občany, příjemce sociálních dávek a služeb. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsem se zabývala vývojem sociálních služeb, zavedením nového zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, do sociálního systému a porovnáním příspěvku při péči o blízkou nebo jinou osobu dle zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení a příspěvku na péči dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. V praktické části jsem se zaměřila pouze na příspěvek na péči, jelikož z mého pohledu se jedná o největší změnu, kterou nový zákon o sociálních službách s sebou přinesl a hraje velmi důležitou roli v této oblasti. Výzkum byl proveden za použití metody dotazování technikou dotazníku, který vyplňovali sociální pracovníci pracující v oddělení příspěvku na péči na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji. Celkem bylo rozdáno 57 dotazníků, z toho bylo použito 48 dotazníků. Ke zpracování výzkumné části jsem zvolila formu grafů. Cílem práce bylo porovnat pomocí SWOT analýzy dávky příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu dle zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení a příspěvek na péči dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Na základě tohoto cíle byla stanovena hlavní hypotéza: v dávce příspěvek na péči dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách spatřují sociální pracovníci více silných stránek a příležitostí než v dávce příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu dle zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení. Z výsledků provedeného výzkumu vyplývá, že tato hypotéza byla potvrzena. I přes některé problémy, které ještě bude třeba v souvislosti s tímto zákonem vyřešit, lze předpokládat, že zavedení příspěvku na péči do systému sociálních služeb byl a bude krok správným směrem.
The current situation of Social Services, comparation with the legal adjustment after January 1,2007.
Keywords: sociální péče; sociální služby; příspěvek na péči; sociální pracovníci; dávky sociální péče; sociální šetření; lékaři posudkové služby; social welfare; social services; attendance allowance; social workers; social welfare benefits; social examination; physicians of medical statement service