Bezpečná anestezie potkana pro náročné výkony - Novotná, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Potkan je významné laboratorní zvíře, které se využívá především ve farmakologii, experimentální chirurgii, onkologii a v experimentech v oblasti reprodukce a výživy. Proto je velmi důležité znát dávkování anestetik i k delším a náročnějším operacím. Tato bakalářská práce se zabývá především optimalizací dávek anestetik pro náročné výkony a porovnáním vlivů jednotlivých anestetik na fyziologii potkana. Při pokusu byli laboratorní potkani rozděleni do pěti experimentálních skupin, kterým byla podána různá dávka a kombinace anestetik. První skupině byla podána kombinace ketaminu a xylazinu celkem 3x, kde dávkování první dávky bylo u ketaminu 100 mg/kg a u xylazinu 10 mg/kg; dávkování druhé a třetí dávky bylo u ketaminu 50 mg/kg a u xylazinu 0,5 mg/kg. Druhé skupině byla podána kombinace propofolu, medetomidinu a nalbufinu také 3x, kde dávkování první dávky bylo u propofolu 100 mg/kg, u medetomidinu 0,1 mg/kg a u nalbufinu 10 mg/kg; následující dávkování anestetik bylo 50 % z iniciační dávky. Třetí skupině byla podána kombinace propofolu, medetomidinu a nalbufinu opět 3x, kde dávkování první dávky bylo u propofolu 100 mg/kg, u medetomidinu 0,1 mg/kg a u nalbufinu 10 mg/kg; následující dávkování anestetik bylo 25 % z iniciační dávky. Čtvrté skupině byla podána kombinace ketaminu a xylazinu pouze 1x, kde dávkování bylo u ketaminu 100 mg/kg a u xylazinu 10 mg/kg. Poslední páté skupině byla podána kombinace propofolu, medetomidinu a nalbufinu opět pouze 1x, kde dávkování bylo u propofolu 100 mg/kg, u medetomidinu 0,1 mg/kg a u nalbufinu 10 mg/kg. Po inhalačním podáním izofluranu, byla laboratornímu potkanovi podána intraperitoneálně anestetika. Z výsledků je patrné, že z použitých pokusných skupin byla dlouhodobá anestezie (3 dávky anestetik) nejpříznivější pro laboratorní potkany při použití kombinace propofolu (100 mg/kg), medetomidinu (0,1 mg/kg) a nalbufinu (0,1 mg/kg), kde byly následující dávky 25 % z iniciální dávky. Dále jsme zjistili, že délka anestezie ketaminem a xylazinem je nedostatečná pro dlouhodobé operační zákroky. Prodloužení chirurgické fáze anestezie opakovaným podáním redukované dávky anestetik je možné, ale tato anestezie je charakterizována častějším výskytem komplikací a celkově ji proto nelze doporučit.
Safe rat anesthesia for demanding procedures
Keywords: Potkan; anestetika; Rat; anestetics