Problematika interrupce z pohledu studentů středních zdravotnických škol. - Šímová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Spor o interrupci je jedna z nejintenzivnějších a nejkontroverznějších politických i etických diskusí v dnešní moderní civilizaci. Skýtá mnoho protichůdných, kontroverzních názorů a postojů jak v oblasti medicínské tak na půdě politické či etické. Téma této práce jsem si zvolila z osobního zájmu k problematice umělého ukončení těhotenství. Jelikož tato problematika nese základní otázky a postoje člověka k existenci jedince. Problematika interrupce je dnes ostře polarizována do dvou protichůdných, soupeřících skupin a tj., hnutí pro život ''pro-life'' a hnutí pro svobodnou volbu ''pro-choice''. Spor o umělé přerušení těhotenství se stává stále aktuálnějším tématem nejen v ČR ale i ve světě. Cílem této práce bylo zmapovat názorové postoje studentů nejen maturitních ročníků vybraných středních zdravotnických škol k problematice interrupce. Porovnat již zmapované názorové postoje studentů JCU Zdravotně sociální fakulty a Teologické fakulty s názorovými postoji respondentů nejen maturitních ročníků vybraných středních zdravotnických škol k problematice interrupce. Na základě tohoto cíle byly ve výzkumné části práce stanoveny dvě hypotézy. Posléze bylo provedeno dotazníkové šetření, k němuž byl sestaven strukturovaný dotazník. Tento dotazník vyplnilo padesát respondentů Zdravotně sociální fakulty a padesát respondentů Teologické fakulty Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích. Na základě tohoto šetření se jedna z hypotéz nepotvrdila. K teoretické i praktické části práce byla využita dostupná literatura a aktuální internetové zdroje. Práce by měla především sloužit samotným studentům či dalším čtenářům jako skromný zdroj dat k této rozsáhlé problematice a výzkumná část této práce by mohla být využita jako malý přehled jak pro laiky, tak pro odborné pracovníky vyučující na vysokých i středních školách, aby měli možnost nahlédnout na problematiku interrupce z pohledu samotných studentů, budoucích odborníků a pracovníků v různých oblastech.
Interruption problems in the view of student of the secondeay schools for healt workers.
Keywords: Interrupce; Volba; Legislativa; Komplikace; Důvod; Interruption; Choice; Legislation; Complication; Argument