Péče o klienty s Covid-19 v domově se zvláštním režimem - Filípková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou poskytování péče klientům s covid-19 v domovech se zvláštním režimem. Teoretická část práce je zaměřena na onemocnění covid-19. Zároveň popisuje bariérovou ošetřovatelskou péči a problematiku domovů se zvláštním režimem. Hlavním cílem empirické části bylo zmapování péče o klienty s covid-19 v domově se zvláštním režimem v období od začátku pandemie po současnost. Na základě tohoto cíle byla stanovena výzkumná otázka, jakým způsobem byla zajišťována péče o klienty s covid-19 v domově se zvláštním režimem v období od začátku pandemie po současnost. Pro sběr dat bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření, metoda dotazování. Sběr dat byl realizován pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který obsahoval 21 otázek. Výzkumný soubor tvořilo 7 informantek z řad sester a 2 informantky z řad vedoucích pracovníků, které byly vybrány záměrným výběrem. Kritériem byla minimální délka praxe v zařízení 3 roky. Na základě analýzy dat byly pomocí otevřeného kódování, metodou tužka a papír vytvořeny 3 kategorie a 11 podkategorií. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že péče byla poskytovaná na základě daných opatření Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí s využitím bariérových ošetřovacích technik. Hlavní odlišností při péči byly pro informantky zejména rychlé změny zdravotního i psychického stavu klientů. Zjistili jsme, že v průběhu pandemie byly využívány různé způsoby izolace klientů. Nejčastěji zmiňovaným způsobem bylo využití covidové jednotky. Hlavní zásadu v péči pro informantky představuje izolace a užívání OOPP. Důležitou součástí péče byla prevence nákazy pomocí očkování. Pandemie ovlivnila také průběh aktivizačních činností, které jsou nedílnou součástí při zajišťování péče v domově se zvláštním režimem. Získaná data nám ukazují, že jednou z nejnáročnějších částí péče byla komunikace s klienty. Stejně tak byla za náročnou označovaná hygienická péče. Onemocnění covid-19 je poměrně nové, není proto divu, že se při zajištění péče objevovaly také problematické oblasti. Mezi ty informantky zařadily nedostatek informací zejména v návaznosti na aktuálnost pandemie a také riziko nákazy i přes užívání OOPP. Ze samotného hodnocení péče pak vyplývá spokojenost informantek s organizací péče. Významným problémem v péči byl zejména nedostatek OOPP a personálu pro zajištění péče. Práce může posloužit jako studijní materiál pro studenty nelékařských zdravotnických oborů.
Care of clients with Covid 19 in the home with a special regime
Keywords: Covid-19; klienti domova se zvláštním režimem; ošetřovatelská péče; pandemie; Covid-19; clients of the home with specific regime; nursing care; pandemic