Léčebné konopí ve zdravotně sociální perspektivě - Řádková, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá zdravotně-sociálním pohledem na užívání léčebného konopí. Jedná se o teoretickou práci, která je vypracována na základě analýzy dostupných českých a zahraničních informačních zdrojů a odborných publikací. Cílem práce je prostřednictvím informací z dostupné cizojazyčné a české literatury zmapovat problematiku užívání léčebného konopí. Práce je zaměřena na nejdůležitější otázky, kterými se odborná a laická společnost v této oblasti zabývá, a na vývoj, kterým prochází řešení problematiky tohoto tématu. Tato problematika mě zaujala po absolvování stáže v Belgii, kde jsem měla možnost procestovat sousední Nizozemí a poznat, z pohledu cizince, názory a přístup tamních obyvatel ke konopí jako léčebnému a rekreačnímu prostředku. První kapitola pojednává o využití léčebného konopí v historickém kontextu. Konopí představuje jednu z nejstarších plodin, tudíž jsou popisovány dějiny konopí v souvislosti s obdobím starověku, středověku, novověku a moderní doby. Následující kapitola je zaměřena na jednotlivé látky obsažené v konopí. V této kapitole je popisován endokanabinoidní systém a tři druhy látek, které odrůdy konopí obsahují kanabinoidy (THC), kanabidioly (CBD), kanabinoly (CBN). Kapitola přináší profil jedné z nejvýznamnějších tváří spojených s konopím, profesora Raphaela Mechoulama, hlavní ikony a objevitele THC. Kapitola třetí se věnuje toxikologii a závislosti při užívání konopí, která u uživatelů konopných drog vzniká poměrně vzácně. V této kapitole se dále probírá vztah konopí a ovlivnění paměti uživatele, vliv konopí na vznik plicních onemocnění, o kterém se v souvislosti s kouřením konopí neustále diskutuje, a v poslední části této kapitoly je podán popis závislosti a vliv konopí na psychiku uživatele. Nadcházející kapitola se věnuje problematice drogové politiky, zejména ukotvení léčebného konopí v zákoně, samotnému výzkumu léčebného konopí a legalizaci konopí v České republice. Obsáhle se tato kapitola věnuje oblasti legalizace konopí ve světě, zejména ve státech, mezi které patří Kalifornie, Izrael, Kanada a Nizozemí, kde bylo již před lety konopí legalizováno k léčebným účelům. Současná věda přináší široké spektrum klinických výzkumů zkoumajících účinky konopí při léčbě mnoha onemocnění. Z tohoto důvodu nesmí být v práci opomenuta kapitola zabývající se konopím v souvislosti s medicínou. Z jednotlivých medicínských oborů bylo vybráno šest oblastí, na které je tato kapitola zaměřena. Čtenář se dozví o léčebných účincích konopí v oblasti onkologických onemocnění, psychiatrických onemocnění, tišení bolesti, dermatologických onemocnění, roztroušené sklerózy a HIV/AIDS. V poslední kapitole jsou popsány názory a zkušenosti odborné veřejnosti v souvislosti s problematikou konopí. Tato část se zabývá přínosem nejnovějších poznatků, které byly prezentovány na pražské konferenci o léčebném konopí. V této části práce nechybí pohled na mezinárodní konopný veletrh Cannafest, který se konal v roce 2015 v Praze. Z diplomové práce je patrné, že zdravotně-sociální problematika spojená s léčebným konopím je v odborné a laické veřejnosti tématem obsáhlých debat a neutuchajících diskuzí. V oblasti laické veřejnosti se objevuje zájem o tuto formu léčby a dostává se jí velké podpory. Práci je vhodné použít jako informační materiál pro zdravotně-sociální pracovníky a organizace věnující se prosazování legálního užívání léčebného konopí. Mohla by představovat podklad odborného článku do časopisu zabývajícího se touto problematikou, např. odborný časopis Legalizace nebo Zdraví. V neposlední řadě by práce mohla sloužit jako soubor informací pro osoby, které se rozhodly konopí užívat, či o této možnosti uvažují.
Medical Cannabis in Health and Social Perspective
Keywords: konopí; léčba; zdravotnictví; sociální práce; farmakologie; hemp; medical therapy; health care system; social work; pharmacology