Vliv výživy kapra (Cyprinus carpio) na kvalitativní vlastnosti masa - Janoušek, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Obilovina triticale zpracovaná v různých formách (šrotovaní, tepelná úprava) a její vliv na kvalitativní vlastnosti masa (obsah tuku, výtěžnost, textura) byl sledován na tržním kaprovi (Cyprinus carpio) v Nadějské soustavě rybníků: Horák, Baštýř a Fišmistr. Ve svalovině byl stanoven obsah živin: dusíkáté látky, tuk, popel, bezdusíkaté látky výtažkové a sušina. Byl stanoven produkční podíl přirozené potravy a doplňkového krmiva. Na filetech byly měřeny základní texturní vlastnosti jako je tuhost, žvýkatelnost, elasticita a soudržnost.
The influence of nutrition of carp (Cyprinus carpio) on the qualitative characteristics of meat
Keywords: triticale; texturní vlastnosti; Cyprinus carpio; obsah živin v mase; triticale; textural properties; Cyprinus carpio; nutrient content in meat