Informovaný souhlas jako součást ošetřovatelské péče před invazivním vyšetřovacím výkonem v kardiologii - Boušová, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce zabývající se informovaným souhlasem jako součástí ošetřovatelské péče před invazivním vyšetřovacím výkonem v kardiologii je rozdělena do dvou dílčích částí. Části teoretické, kde je popisován informovaný souhlas ze strany zákona, jeho nejdůležitější aspekty a formy poskytování souhlasu, dále jako součást ošetřovatelské dokumentace a ošetřovatelské péče. Dále se teoretická část zabývá některými invazivními vyšetřovacími výkony prováděnými na kardiologii, onemocněními, která se dají těmito vyšetřeními odhalit, ošetřovatelskou péči při těchto vyšetřeních a jejich komplikacemi. Druhá část je část výzkumná, ve které byly stanoveny tři cíle. První dva cíle byly zaměřeny na vliv informovaného souhlasu a na požadavky před invazivním vyšetřovacím výkonem z pohledu pacientů. Třetí cíl byl zaměřen na efektivitu informovaného souhlasu z pohledu sester. Pro dosažení těchto cílů byly stanoveny výzkumné otázky, dle kterých byly vytvořeny polostrukturované rozhovory, které byly uskutečněny jak s pacienty tak se sestrami. Rozhovor se sestrami obsahoval dvacet otázek, které se týkaly identifikačních údajů, vlivu informovaného souhlasu na ošetřovatelskou péči, požadavků na informovaný souhlas a efektivity informovaného souhlasu. Rozhovor s pacienty obsahoval devatenáct otázek a byl rozdělen na stejné části jako rozhovor se sestrami. Pomocí šetření byly všechny cíle splněny a pomocí výsledků zodpovězeny výzkumné otázky. Informovaný souhlas má velký a významný vliv na péči z pohledu pacientů. Před vyšetřením jsou jim podány všechny potřebné informace důležité k dobrému průběhu vyšetření a hospitalizace a pacienti nemají žádné další požadavky. Efektivita informovaných souhlasů je z pohledu sester velká, ale samozřejmě záleží na přístupu pacienta. Řešení tohoto problému záleží především na zdravotnících pracujících na kardiologickém oddělení, a proto jsme na závěr z našich výsledků shrnuli stručný manuál ošetřovatelské péče pro podávání informací pacientům před invazivním vyšetřovacím výkonem na kardiologii, který by mohl být základním podkladem pro zkvalitnění ošetřovatelské péče.
Informed consent as part of nursing care before invasive treatment in cardiology
Keywords: informovaný souhlas; ošetřovatelská péče; invazivní vyšetřovací výkon; kardiologie; sestra; pacient; Informed consent; nursing care; invasive treatment; cardiology; nurse; patient