Školní šikana ve vzpomínkách obětí - Vorudová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se věnuje zkušenostem pěti vybraných dospělých respondentů, bývalých obětí, se šikanou na základní škole. Jejím cílem je na základě odborné literatury teoreticky zmapovat probíranou tematiku šikany mezi žáky ve školním prostředí a dále zjistit, jaké zkušenosti se šikanou na základní škole měli vybraní respondenti. Pozornost je soustředěna zejména na formy šikany, její prožívání, řešení jednotlivých případů, zpětný náhled na zkušenost šikany ze strany obětí a v neposlední řadě také na následky patologického jevu. Sekundárním cílem pak je popsat a interpretovat jaké, pokud nějaké, následky šikany tito jedinci vnímají.
School bullying in the memories of the victims: Selected aspects of school bullying
Keywords: agrese; agresor; následky; oběť; prevence; skupina; šikana; třída; učitel; základní škola; žáci; aggression; aggressor; consequences; victim; prevention; group; bullying; class; teacher; primary school; pupils