Využití koní pro práci policie a jejich výcvik - Kočovská, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá výcvikem a strukturou využívaných koní v oddílu jízdní policie Praha. Práce se krátce věnuje i legislativním rozdílům mezi státní a městskou-obecní jízdní policií a následně i existenci jízdních policií v ostatních zemích Evropy. S ohledem na tyto skutečnosti bylo cílem této práce zpracovat přehledný materiál o výběru, výcviku a využití koní pro služební účely. Dále zmapovat aktuální stav koní sloužících na OJP Praha. Na závěr jejich strukturu doplnit o základní míry koní a vyhodnotit tyto ukazatele. Hodnocení výsledků bylo provedeno s využitím základních statistických charakteristik. Pro službu u policie jsou vybíráni koně většího rámce a převážně hnědého zbarvení. Rozdělení koní do oblastí využití je prováděno podle výsledků jejich výcviku, který je ověřen jednotlivými disciplínami zkoušek. U sledovaného souboru koní byly zjištěny průměrné základní tělesné rozměry 173, 183, 207 a 22 cm.
Using horses for police work and their training
Keywords: Koně; výcvik; jízdní policie; český teplokrevník; měření; Horses; training; mounted police; measurement