Cryptosporidium myocastoris n. sp. (Apicomplexa: Cryptosporidiidae), druh adaptovaný na nutrie (Myocastor coypus) - Limpouchová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2021)
Kryptosporidie jsou častí paraziti obratlovců. Tato práce popisuje nový druh kryptosporidií adaptovaný na nutrie. Celkem bylo vyšetřeno 150 vzorků trusu od zdivočelých nutrií v České republice a Slovensku. Vzorky byly vyšetřeny mikroskopicky a molekulárně na genech kódujících malou ribozomální podjednotku, aktin, HSP70 a gp60.
Cryptosporidium myocastoris n. sp. (Apicomplexa: Cryptosporidiidae), druh adaptovaný na nutrie (Myocastor cozpus)
Keywords: kryptosporidie; nutrie; mikroskopická diagnostika; molekulární diagnostika; Cryptosporidium; nutria; microscopic diagnostic; molecular diagnostic