Vzdělávací potřeby aktivizačních pracovníků v domovech pro seniory - Lukesch, Vít (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá vzdělávacími potřebami aktivizačních pracovníků v domovech pro seniory. Teoretická část charakterizuje domovy pro seniory, jejich funkci, služby, jejich legislativní vymezení a následně se věnuje seniorům, jejich potřebám a změnám, kterými ve stáří procházejí. Dále popisuje aktivizační činnosti v domovech pro seniory se zaměřením na charakteristiku aktivizačních pracovníků a konkrétních aktivizačních činností. Závěr teoretické části se věnuje tématu vzdělávání dospělých v kontextu vybraných teorií lidských potřeb a motivace dospělých k dalšímu vzdělávání. Dále jsou zde popsány obecné principy vzdělávání dospělých a současná situace ve vzdělávání aktivizačních pracovníků. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum, ve kterém byly identifikovány a hodnoceny aspekty, které ovlivňují vzdělávací potřeby aktivizačních pracovníků v domovech pro seniory. Výzkumu se účastnilo celkem pět aktivizačních pracovnic ze tří různých domovů pro seniory sídlících v Jihočeském kraji.
Educational needs of activity coordinators in the nursing homes
Keywords: domovy pro seniory; potřeby seniorů; aktivizace seniorů; aktivizační pracovník; vzdělávání dospělých; vzdělávání aktivizačních pracovníků; vzdělávací potřeby; nursing homes; needs of the elderly; keeping older people active; activity coordinator; adult education; education of activity coordinators; educational needs