Okresní církevní tajemníci na okrese Český Brod v padesátých letech 20. století. Omezování katolické církve ve světle archivních pramenů - Junová, Jindra (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce popisuje konkrétní církevně politickou situaci v katolické církvi na okrese Český Brod v období 1949-1952 tak, jak ji můžeme poznat na základě dostupných archivních pramenů - situačních zpráv a dokumentů okresních církevních tajemníků. Ukazuje, jak se oficiální církevní politika státu té doby ve skutečnosti promítala do činnosti okresního církevního tajemníka, duchovních správců, řeholnic, věřících ve sledovaném okrese. Práce popisuje a hodnotí jednotlivé úkoly a činnosti, které OCT vykonávali k omezování katolické církve na okrese Český Brod v padesátých letech.
The district church secretaries on Český Brod district in the fifties if the 20th century. Reducing the CatholicChurch in the light of archival sources
Keywords: Okresní církevní tajemník; omezování katolické církve; komunistický režim; církevně politická situace; farnost; duchovní; duchovní služba; liturgie; padesátá léta 20. století; okres Český Brod; District church secretary; Catholic Church restriction; communist regime; religious political activity; parish; clergyman; religious service; liturgy; fifties of the 20th century; district Český Brod