Vliv kořenových exudátů na dekompozici rozpuštěné organické hmoty v rašeliništi - Žampach, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo zhodnotit účinek kořenových exudátů na rozložitelnost rozpuštěné organické hmoty. Experiment byl proveden v laboratorních podmínkách. Do pórové vody odebrané v rašeliništi na Šumavě byly přidány umělé exudáty, připravené na základě složení exudátů rašeliništních rostlin. Hlavní hypotézou bylo, že snadno rozložitelné exudáty podpoří rozklad pórové vody v závislosti na jejich množství a poměru C:N.
The effect of root exudates on decomposition of dissolved organic matter in a peatland ecosystem
Keywords: rašeliniště; kořenové exudáty; rhizodepozice; priming efekt; peatland; root exudates; rhizodeposition; priming effect