Stres v profesi pedagoga - Piskláková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou stresu v profesi pedagoga. Teoretická část práce popisuje problematiku stresu, jeho příčin, projevů, účinků a způsobů zvládání z obecného hlediska a z hlediska pedagogické profese. Závěr teoretické části práce je věnován osobnosti pedagoga volného času, požadavkům na jeho povolání a přítomnosti stresu při vykonávání této profese. Praktická část práce se zaměřuje na zjištění, zda pedagogové volného času považují, na základě subjektivního hodnocení, své povolání za stresující a jestli se příčiny učitelského stresu u učitelů a pedagogů volného času shodují.
Stress in profession of a pedagogue
Keywords: Příčiny stresu; projevy a účinky stresu; způsoby zvládání stresu; učitel; učitelský stres; pedagog volného času.; Stress; stress factors; manifestations plus effects of stress; ways of managing stress; teacher; teacher's stress; pedagogue of spare time.