Zpracování témat v oblasti finanční matematiky pro výuku matematiky na základní škole - Iser, Aleš (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je definovat finanční gramotnost jako jedno z hlavních témat současného světa v návaznosti na základní vzdělávání a rozvoj klíčových kompetencí. Práce shrnuje teoretické poznatky z odborné literatury, které přibližují problematiku finanční matematiky a vzdělávání žáků ve vybrané oblasti. Současně se zabývá různými možnostmi péče o žáky v matematice na druhém stupni základní školy, popisuje postupy a metody práce a nevyhýbá se ani specifikům práce s žáky nadanými nebo žáky se specifickými poruchami učení, zejména dyskalkulií. Další kapitoly jsou věnovány praktickým poznatkům. Součástí bakalářské práce je projekt a sbírka pracovních listů, které by mohly usnadnit práci učitelům matematiky, popřípadě i učitelům jiné aprobace (například občanské výchovy), v jejichž vyučovacích předmětech se vyskytuje finanční matematika..
Financial mathematic at secondary school
Keywords: finanční gramotnost; finanční matematika; dyskalkulie; pracovní listy; projekt; financial literacy; financial mathematics; dyscalculia; worksheets; project