Vakcinační potenciál cystatinu z klíštěte Ixodes ricinus - Harcubová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2012)
Klíšťata patří mezi ektoparazity přenášející řadu patogenů nebezpečných pro člověka- bakterie, viry a protozoa. Vývoj vakcíny proti klíšťatům je velmi důležitý. Cystatiny hrají důležitou roli v trávení klíšťat a mají imunomodulační účinky. Z toho důvodu jsou cystatiny možnými kandidáty na vytvoření vakcíny proti klíšťatům. Tato práce se zabývá experimentální vakcinací myší rekombinantním cystatinem z klíštěte Ixodes ricinus.
Vaccine potentiality of cystatin from tick Ixodes ricinus
Keywords: klíště; vakcína; cystatin; tick; vaccination; cystatin