Každodenní život na zámku Lužany za časů Josefa Hlávky - Regnerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Překládaná bakalářská práce si klade za úkol přiblížit každodenní život v domácnosti českého mecenáše Josefa Hlávky na zámku Lužany v letech 1886 - 1902. Stanovené období představuje dobu manželství Josefa Hlávky a Zdenky Hlávkové, rozené Havelkové. Za použití literatury a pramenů osobní povahy je předložen pohled na domácnost a její obyvatele. Lužany byly místem setkání a kulturního života. Pozornost je věnována lužanským hostům a jejich pohledu na zámeckou každodennost. Předmětem bádání o hospodaření na zámku a velkostatku je jeho funkčnost, podoba a dopad na domácnost i přímé okolí zámku. Součástí této práce je edice deníku Zdenky Hlávkové. Závěr shrnuje nové zjištěné poznatky a zároveň otevírá možnost k dalšímu výzkumu pramenů.
The everyday life at the chateau Lužany in time Josef Hlávka
Keywords: Josef Hlávka; každodenní život; zámek Lužany; edice deníku; Josef Hlávka; everyday life; chateau Lužany; edition of daybook