Management rašelinných luk a pramenišť pro podporu ohrožených druhů rostlin - Bělovská, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce podává stručný přehled typů rašelinišť a pramenišť v ČR, jejich ohrožení, dále představuje možnosti obnovy narušených lokalit a vhodný management pro podporu ohrožených druhů rostlin. V druhé části se pak práce věnuje zejména managementu stanovišť s repatriovanou populací kriticky ohroženého rozchodníku huňatého (Sedum villosum). Součástí práce je také vyhodnocení úspěšnosti repatriace tohoto druhu v PP Jezdovické rašeliniště a návrh projektu týkající se následného managementu pro podporu populace Sedum villosum na této lokalitě.
Management of peaty meadows and springs for the support of endangered plant species
Keywords: Sedum villosum; rašelinná louka; prameniště; management; PP Jezdovické rašeliniště; repatriace; obnova; Sedum villosum; peat meadow; spring; management; PP Jezdovické rašeliniště; repatriation; restoration