Kvalita života žadatelů o dlouhodobé studijní vízum v Jihočeském kraji - Hanková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Svou bakalářskou práci jsem zpracovávala na téma "Kvalita života žadatelů o dlouhodobé studijní vízum v Jihočeském kraji". Klíčovým cílem bylo zjistit, zdali se kvalita studujících cizinců během dlouhodobého pobytu v České republice mění a jak. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretickou část tvoří tři kapitoly. V první kapitole se zabývám kvalitou života obecně, její historií, definicemi a možnostmi jejího skórování. Druhá kapitola nastiňuje možnosti cizinců při vstupu a pobytu v České republice. Kapitola třetí shrnuje působení cizinců na našem území od vzniku České republiky do současné doby, vývoj jejich počtu a vzdělávání. Na začátku empirické části je vytyčen cíl práce a jsou stanoveny hypotézy, následuje popis postupu výzkumu a použité prostředky k potvrzení nebo vyvrácení hypotéz. Výsledné hodnoty jsou vysvětleny a přehledně zpracovány ve formě grafů a tabulek. Údaje získané z výzkumu jsou konfrontovány v následné diskuzi. Cílem práce je stanovit, jak se odlišuje kvalita života studujících cizinců od evropského standardu, a zdali se během dlouhodobého pobytu v České republice mění. Pro zjištění cíle práce byla použita technika standardizovaného dotazníku SF-36 o kvalitě života podmíněné zdravím, který se zabývá osmi doménami. Z výzkumu vyplývá, že kvalita života studujících cizinců je odlišná ve srovnání s evropským standardem Oxford. Dále bylo prokázáno, že kvalita života se během dlouhodobého pobytu v České republice snižuje v doménách fyzických funkcí, fyzického omezení rolí, emočního omezení rolí, sociálních funkcí a bolesti, naopak ke zvýšení dochází v kategorii duševního zdraví, vitality a všeobecného vnímání vlastního zdraví.
Quality of life of applicants for long-term study visa in the South Bohemia region
Keywords: cizinci; HRQOL; kvalita života; dotazník SF-36; žadatelé o dlouhodobá studijní víza; foreigners; Health Related Quality of Life; Quality of Life; questionnaire SF-36; applicants for long-term study visa