Ekologická omezení odnožování z kořenů u mokřadních rostlin - Sosnová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Mokřadní rostliny jsou do velké míry závislé na vegetativním šíření a reprodukci. V mokřadních společenstvech můžeme nalézt všechny typy klonálního růstu, ale např. speciální adaptace jako tvorba turionů, fragmentace a pučení jsou častější ve společenstvech s otevřenou vodní hladinou. Jeden typ klonálního růstu, tj. odnožování z kořenů, je ale zastoupen vzácně, i když je výhodný na narušovaných stanovištích. Tato práce se zabývá možnými ekologickými příčinami tohoto jevu. Na příkladu mokřadního druhu Rorippa palustris studuje, jak je tato schopnost ovlivněna životní historií, narušením a alokací uhlíku. Dále se zabývá schopností regenerace rostliny po zaplavení a silné disturbanci.
Ecological constraints limiting the root-sprouting ability in wetland plant species
Keywords: mokřadní společenstva; odnožování z kořenů; orgány klonálního růstu; funkční znaky; banka pupenů; adventivní pupeny; narušení; zaplavení; alokace uhlíku; škrob; wetland communities; root sprouting; clonal growth organs; functional traits; bud bank; adventitious buds; disturbance; flooding; carbon allocation; starch