Sociální rozvoj ohrožené mládeže v Západní provincii Zambie, městě Mongu - Veltrubská, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na sociální rozvoj ohrožené mládeže v Západní provincii Zambie, městě Mongu. Cílem bakalářské práce je na základě výzkumu a dostupných literárních pramenů blíže zmapovat projekt neziskové organizace Njovu o.p.s. "Centrum učňovských kurzů pro sociálně ohroženou mládež v Západní provincii Zambie v Mongu Katongo" a zjistit, zda dokáže pomoci absolventům v jejich osobním sociálním postavení a rozvoji. Výzkum práce byl proveden kvantitativní metodou, pomocí standardizovaných rozhovorů, jejichž nástrojem byl dotazník. V rámci práce jsou specifikovány sociální a ekonomické aspekty Zambie a představena Miléniová deklarace a Rozvojové cíle tisíciletí. Dále práce definuje rizikovou mládež v Zambii a fenomén tzv. zranitelné mládeže, který je především typický pro subsaharské státy Afriky a také popisuje systém školství v Zambii. Je podrobně představena nezisková organizace Njovu o.p.s., její cíle a projekty, především však projekt "Centrum učňovských kurzů pro sociálně ohroženou mládež v Západní provincii Zambie v Mongu-Katongo". V rámci své práce jsem došla k závěru, že se projektu organizace Njovu o.p.s.: "Centrum učňovských kurzů pro sociálně ohroženou mládež v Západní provincii Zambie v Mongu-Katongo" daří plnit svůj rozvojový záměr a jejich práce je pro západní provincii Zambie velice prospěšná.
Social development of vulnerable youth in Western Province of Zambia, in the town of Mongu.
Keywords: učňovská centra; Zambie; rozvoj; absolventi; školství; vzdělání; Njovu; vocational training; Zambia; development; graduates; education; acquirement; Njovu