Vliv 7-oxo-dehydroepiandrosteronu na spotřebu kyslíku izolovaných lidských leukocytů (PBMC) - Štefková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Vliv 7-oxo-dehydroepiandrosteronu (7-oxo-DHEA) na klidovou a noradrenalinem stimulovanou spotřebu kyslíku lidských leukocytů (PBMC). Izolace PBMC byla prováděna metodou hustotní gradientové centrifugace. Spotřeba kyslíku byla měřena pomocí Clarkovy kyslíkové elektrody. Bylo zjištěno, že 7-oxo-DHEA o koncentraci 10 umol/l má termogenní účinek a zvyšuje klidovou spotřebu kyslíku o více jak 80 %. Noradrenalin zvyšoval spotřebu kyslíku PBMC stimulovanou 7-oxo-DHEA v koncentraci 0,1 umol/l o 39 %.
Effect of 7-oxo-dehydroepiandrosterone on oxygen consumption of human PBMC
Keywords: 7-oxo-dehydroepiandrostern; hormonální termogeneze; 7-oxo-dehydroepiandrosterone; hormonal thermogenesis